Reymers firar historiskt 80-årsjubileum
Strax före klockan 8 på kvällen den 15 juni 1941 blåste domaren Anders Nilsson från Uddevalla av matchen. Det lilla kvarterslaget Reymersholm IK från Södermalm i Stockholm hade just besegrat Eskilstuna-kamraterna på Råsunda Stadion i en tredje och avgörande kvalmatch till allsvenskan med 3-1. Stockholm hade fått sitt dittills femte allsvenska lag och därmed tangerat Göteborg.
Vad som inträffade på Råsunda den juni-söndagen för 80 år sen är svensk idrottshistoria. Reymers hade tidigare på året kvalificerat sig för högsta serien i både bandy och ishockey. Segern mot Eskilstuna innebar en allsvensk trippel. Av samma klubb! Samma år! Det har aldrig hänt varken förr eller senare. Och som idrotts-Sverige är organiserat idag, med framför allt specialklubbar i ishockey, lär Reymers plats i historieboken vara ohotad.
”Moggli” var ett allroundfenomen
En av spelarna, allroundfenomenet Hilding ”Moggli” Gustafsson, var med om alla tre promoveringarna. Gustav ”Gurra” Söderling var delaktig i både bandy- och ishockeytriumfen, men när det var dags för den avgörande fotbollsmatchen mot Eskilstuna hade han permissionsförbud! Så kunde det gå till under krigsåren. ”Moggli” var unik. Han var Reymers nyckelspelare i alla tre sporterna, landslagsman i både bandy och fotboll. (I ishockey spelade han en match med Tre Kronor 1934.) Våren 1941 blev ”Moggli” skadad och missade de fyra sista seriematcherna i div II Norra. I näst sista omgången förlorade Reymers seriefinalen mot Djurgården, 1-2. Resultatet innebar att tre lag slogs om seriesegern inför sista omgången, alla på 25 poäng. Reymers ledde med bäst målskillnad, +27, före Sandviken AIK +26 och Djurgården +16. I sista omgången vann Reymers hemma mot Ludvika med 2-0. Djurgården vann mot Nynäshamn borta med 2-0, medan SAIK förlorade borta mot Hammarby, 2-3. Därmed vann Reymers serien. Det innebar kvalspel mot IFK Eskilstuna, segrare i div II Östra.
Oslagbart publikrekord på Zinken
Nu var ”Moggli” tillbaka på sin plats som centerhalv. Med sin eleganta spelstil, snabb, teknisk och placeringssäker var han försvarets dominant. Kvalet inleddes den 2 juni på Zinkensdamms IP. Reymes vann med 3-0. 11.400 såg matchen, tidernas publikrekord på Zinken. Det var den officiella siffran. Inofficiellt lär 16-18.000 ha sett matchen, många stående på berget bakom idrottsplatsen, några sittande i träden, medans andra hittat en fönsterplats i de hus som omgärdar Zinken. ”Reymers vann på sitt fighterhumör och på ’Moggli’ ”, skrev DN.
Hemma på Tunavallen vann Eskilstuna med 4-2. Det innebar en tredje och avgörande match. Regler, typ UEFA (bildat 1954), existerade inte anno1941. Neutral plan gällde och här valdes Råsunda Stadion. Märkligt kan tyckas. Reymers var ju ett stockholmslag. Men söderklubben spelade alla sina hemmamatcher i div II på Zinken. Så valet av spelplats stod fast.
I bandy avancerade Reymers till allsvenskan genom att vinna seriefinalen mot Hammarby med 6-2. ”Moggli” storspelade och ”Gurra” Söderling sköt tre av målen. Hockeylaget kvalificerade sig för högsta serien, div I, efter seger med 2-1 i den avgörande matchen mot Matteuspojkarna, och den 15 juni säkrade fotbollslaget Reymers trippel genom att spöa Eskilstuna-kamraterna med 3-1. Knut ”Kinna” Gustafsson med meriter från allsvenska Elfsborg skallade in det avgörande målet. I DN skrev och tecknade signaturen Rit-Ola (Jan-Erik Garland): ” ’Moggli’ firade triumfer genom sin snabbhet. Han var praktiskt taget omöjlig att passera”. Det blev bara en ettårig sejour i allsvenskan för Reymers. I slutspurten skadades ”Moggli” och missade de fem sista matcherna. Då tog Reymers bara en poäng. Därmed flyttades Reymers ner. Tillsammans med Landskrona. I bandy gick det bättre, där blev det sju raka säsonger efter uppflyttningen, i ishockey tre.
”Grodan” blev ”Moggli”
Svensk idrott hade sina favoriter under krigsåren på 40-talet. Här fanns löparfenomenet Gunder Hägg och konkurrenten Arne Andersson, fotbollens och ishockeyns ”Svenne Bergqvist bäst på plan”, cyklisten Sven ”Svängis” Johansson, boxaren Olle Tandberg och skidornas ”Mora-Nisse” Karlsson. Här fanns också ”Hela idrotts-Sveriges ’Moggli’ ”, som han presenterades i uppslagsboken ”Sportens Lille jätte” (1948). Varifrån fick då Hilding Gustafsson sitt smeknamn? Han kallades tidigt för ”Grodan”, då han som grabb älskade att vistas i och på vatten både sommaren och vinter. Men så läste en kompis ”Djungelboken” och tyckte att ”Grodan” påminde om ”Mowgli”, huvudfiguren i Rudyard Kiplings bok. På södersnack förvandlades ”Mowgli” snabbt till det mera lättuttalade ”Moggli”. Så gick det till när Hilding Gustafsson, uppväxt på Reimersholme, fick sitt smeknamn.
Vintern 1955 var ”Moggli” som 41-åring spelande tränare i Åtvidabergs BK (Bandyklubb). Laget vann div II Södra och fick därmed kvalspela till allsvenskan. Men där blev det förlust med Askersund i en tredje och avgörande match, 3-5. Men han skulle komma igen ännu en gång. I början av 60-talet.
”Moggli” är inte ensam om att ha fört upp sin klubb i högsta serien i tre olika bollsporter. Det unika med honom är att han gjorde det i samma klubb med blott fyra månaders mellanrum. Närmast ”Moggli” kommer klubbkompisen ”Gurra” Söderling. Han gjorde tre mål när Reymers vann seriefinalen mot Hammarby med 6-2 i bandyns div II 1941, han var ledande målskytt i hockeylaget som avancerande till högsta serien och han spelade 16 matcher (av 18) och svarade för sju mål när Reymers vann fotbollens div II Norra. Han gjorde också ett mål i den första kvalmatchen mot Eskilstuna, men missade den sista pga permisförbud!
”Moggli” blev guldmakare
Åter till ”Moggli”. Hösten 1962 utspelades tidernas kvalrysare. AIK:s avslutningsmatch mot Halmia på neutral plan i Malmö är en klassiker. AIK ledde med 1-0 strax före full tid, men måste göra ett mål till för att passera Landskrona, som just besegrat Holmsund med 3-1. (Halmia var redan klart.) På övertid sparkade Benny Söderling in 2-0. AIK var åter i allsvenskan på ett måls bättre målskillnad än Landskrona. Målet rankas som AIK:s viktigaste genom tiderna. Benny Söderling blev ”Benny Guldfot” på kuppen! ”Moggli”:s roll i sammanhanget? Jo, han var tränare och vågade satsa på Benny i slutspurten. Hildng ”Moggli” Gustafsson avled 1999, 85 år gammal.
Claes G Bengtsson