SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Välkommen till Reymersholms IK!
 
Damlaget söker tränare
2022-01-19 10:57

Reymers Damlag söker tränare till A-laget i div.4.

Vi tränar på Tanto BP 2ggr/vecka

Uppdraget är arvoderat.

Hör av er till Daniel Andrén på 

kansli@reymers.se 

Nyhetsbrev december 2021
2021-12-23 11:09

2021 har varit ett intensivt år med många aktiviteter och mycket fotboll. Våra representationslag har spelat bra under säsongen, herrarna säkrade kontraktet i div 3 genom bra spel i slutomgångarna. Ett stort grattis till laget och ledarstaben. Damerna slutade på sjätte plats i sin enkelserie efter en stark avslutning av säsongen.   

 

Eftermiddagsfotbollskolan har varit mer populär än någonsin med drygt 550 barn i åldrarna 5 till 7 år, sommarfotbollskolans tre pass var väl fyllda med 300 deltagande barn, Reymers höstcup genomfördes på ett mycket bra sätt för både pojkar och flickor, det var deltagarrekord med 185 deltagande lag över två helger med ca 2000 barn och 370 matcher. Därutöver har vi spelat en stor mängd matcher i S:t Eriks-cupen med ca 55 lag i avslutade serier.

 

Styrelsen har under hösten fattat ett beslut om att starta en systerförening, Reymersholms FF (fotbollsförening). Syftet är att kunna erbjuda äldre ungdomar, som vill fortsätta att spela med Reymers, en möjlighet till matchspel i seniorserie. Det mesta kommer att vara som tidigare. Matchställ kommer att se likadant ut, Reymers hemsida kommer att användas, kansliet är behjälpligt som tidigare, identiska stadgar och styrelsen är i stort sett densamma. Föreningen är nu bildad och den erfarne Reymers-tränaren Mickael Eklöf kommer att vara huvudtränare för A-laget.

 

I styrelsen har vi lagt planeringen för 2022 och förutsättningarna ser mycket goda ut. Föreningen står på en stabil ekonomisk grund, vi går in med en bra ledarstruktur och vi har en väl fungerade verksamhet. Jag ser därför med tillförsikt fram mot nästa år och tror att det kommer bli ett år fyllt av glädje och spännande matcher.

 

Vår verksamhet är omfattande och den sköter inte sig själv. Jag vill passa på att tacka alla tränare, lagledare, materialansvariga, aktiva i café, webbansvariga, kassörer, föräldrar och alla barn och ungdomar som gjort klubbens verksamhet möjlig med hjälp av ett stort engagemang och mycket nedlagd tid. Ett särskilt tack till föreningens kansli som på ett föredömligt sätt håller ihop verksamheten och gör ett omfattande och viktigt jobb för alla aktiva i Reymers.

 

Jag och styrelsen önskar alla en god jul och ett gott nytt fotbollsår.

 

 

 

Hans Förnestig Ordförande och styrelsen

 

Herrlaget hänger kvar i div.3
2021-11-16 10:02

I söndags spelade herrlaget 0-0 borta mot Älvsjö AIK vilket betydde att de hänger kvar i div.3.

Höstcupen färdigspelad
2021-10-31 09:11

Nu är höstcupen färdigspelad. Totalt 185 lag och 370 matcher.

Stort tack till alla som hjälpte till.

Reymers firar historiskt 80-årsjubileum
2021-06-15 07:58

Reymers firar historiskt 80-årsjubileum

Strax före klockan 8 på kvällen den 15 juni 1941 blåste domaren Anders Nilsson från Uddevalla av matchen. Det lilla kvarterslaget Reymersholm IK från Södermalm i Stockholm hade just besegrat Eskilstuna-kamraterna på Råsunda Stadion i en tredje och avgörande kvalmatch till allsvenskan med 3-1. Stockholm hade fått sitt dittills femte allsvenska lag och därmed tangerat Göteborg.


Vad som inträffade på Råsunda den juni-söndagen för 80 år sen är svensk idrottshistoria. Reymers hade tidigare på året kvalificerat sig för högsta serien i både bandy och ishockey. Segern mot Eskilstuna innebar en allsvensk trippel. Av samma klubb! Samma år! Det har aldrig hänt varken förr eller senare. Och som idrotts-Sverige är organiserat idag, med framför allt specialklubbar i ishockey, lär Reymers plats i historieboken vara ohotad.

 

”Moggli” var ett allroundfenomen

En av spelarna, allroundfenomenet Hilding ”Moggli” Gustafsson, var med om alla tre promoveringarna. Gustav ”Gurra” Söderling var delaktig i både bandy- och ishockeytriumfen, men när det var dags för den avgörande fotbollsmatchen mot Eskilstuna hade han permissionsförbud! Så kunde det gå till under krigsåren. ”Moggli” var unik. Han var Reymers nyckelspelare i alla tre sporterna, landslagsman i både bandy och fotboll. (I ishockey spelade han en match med Tre Kronor 1934.) Våren 1941 blev ”Moggli” skadad och missade de fyra sista seriematcherna i div II Norra. I näst sista omgången förlorade Reymers seriefinalen mot Djurgården, 1-2. Resultatet innebar att tre lag slogs om seriesegern inför sista omgången, alla på 25 poäng. Reymers ledde med bäst målskillnad, +27, före Sandviken AIK +26 och Djurgården +16. I sista omgången vann Reymers hemma mot Ludvika med 2-0. Djurgården vann mot Nynäshamn borta med 2-0, medan SAIK förlorade borta mot Hammarby, 2-3. Därmed vann Reymers serien. Det innebar kvalspel mot IFK Eskilstuna, segrare i div II Östra.

 

Oslagbart publikrekord på Zinken

Nu var ”Moggli” tillbaka på sin plats som centerhalv. Med sin eleganta spelstil, snabb, teknisk och placeringssäker var han försvarets dominant. Kvalet inleddes den 2 juni på Zinkensdamms IP. Reymes vann med 3-0. 11.400 såg matchen, tidernas publikrekord på Zinken. Det var den officiella siffran. Inofficiellt lär 16-18.000 ha sett matchen, många stående på berget bakom idrottsplatsen, några sittande i träden, medans andra hittat en fönsterplats i de hus som omgärdar Zinken. ”Reymers vann på sitt fighterhumör och på ’Moggli’ ”, skrev DN.

 

Hemma på Tunavallen vann Eskilstuna med 4-2. Det innebar en tredje och avgörande match. Regler, typ UEFA (bildat 1954), existerade inte anno1941. Neutral plan gällde och här valdes Råsunda Stadion. Märkligt kan tyckas. Reymers var ju ett stockholmslag. Men söderklubben spelade alla sina hemmamatcher i div II på Zinken. Så valet av spelplats stod fast.

 

I bandy avancerade Reymers till allsvenskan genom att vinna seriefinalen mot Hammarby med 6-2. ”Moggli” storspelade och ”Gurra” Söderling sköt tre av målen. Hockeylaget kvalificerade sig för högsta serien, div I, efter seger med 2-1 i den avgörande matchen mot Matteuspojkarna, och den 15 juni säkrade fotbollslaget Reymers trippel genom att spöa Eskilstuna-kamraterna med 3-1. Knut ”Kinna” Gustafsson med meriter från allsvenska Elfsborg skallade in det avgörande målet. I DN skrev och tecknade signaturen Rit-Ola (Jan-Erik Garland): ” ’Moggli’ firade triumfer genom sin snabbhet. Han var praktiskt taget omöjlig att passera”. Det blev bara en ettårig sejour i allsvenskan för Reymers. I slutspurten skadades ”Moggli” och missade de fem sista matcherna. Då tog Reymers bara en poäng. Därmed flyttades Reymers ner. Tillsammans med Landskrona. I bandy gick det bättre, där blev det sju raka säsonger efter uppflyttningen, i ishockey tre.

 

”Grodan” blev ”Moggli”

Svensk idrott hade sina favoriter under krigsåren på 40-talet. Här fanns löparfenomenet Gunder Hägg och konkurrenten Arne Andersson, fotbollens och ishockeyns ”Svenne Bergqvist bäst på plan”, cyklisten Sven ”Svängis” Johansson, boxaren Olle Tandberg och skidornas ”Mora-Nisse” Karlsson. Här fanns också ”Hela idrotts-Sveriges ’Moggli’ ”, som han presenterades i uppslagsboken ”Sportens Lille jätte” (1948). Varifrån fick då Hilding Gustafsson sitt smeknamn? Han kallades tidigt för ”Grodan”, då han som grabb älskade att vistas i och på vatten både sommaren och vinter. Men så läste en kompis ”Djungelboken” och tyckte att ”Grodan” påminde om ”Mowgli”, huvudfiguren i Rudyard Kiplings bok. På södersnack förvandlades ”Mowgli” snabbt till det mera lättuttalade ”Moggli”. Så gick det till när Hilding Gustafsson, uppväxt på Reimersholme, fick sitt smeknamn.

Vintern 1955 var ”Moggli” som 41-åring spelande tränare i Åtvidabergs BK (Bandyklubb). Laget vann div II Södra och fick därmed kvalspela till allsvenskan. Men där blev det förlust med Askersund i en tredje och avgörande match, 3-5. Men han skulle komma igen ännu en gång. I början av 60-talet.

”Moggli” är inte ensam om att ha fört upp sin klubb i högsta serien i tre olika bollsporter. Det unika med honom är att han gjorde det i samma klubb med blott fyra månaders mellanrum. Närmast ”Moggli” kommer klubbkompisen ”Gurra” Söderling. Han gjorde tre mål när Reymers vann seriefinalen mot Hammarby med 6-2 i bandyns div II 1941, han var ledande målskytt i hockeylaget som avancerande till högsta serien och han spelade 16 matcher (av 18) och svarade för sju mål när Reymers vann fotbollens div II Norra. Han gjorde också ett mål i den första kvalmatchen mot Eskilstuna, men missade den sista pga permisförbud!

 

”Moggli” blev guldmakare

Åter till ”Moggli”. Hösten 1962 utspelades tidernas kvalrysare. AIK:s avslutningsmatch mot Halmia på neutral plan i Malmö är en klassiker. AIK ledde med 1-0 strax före full tid, men måste göra ett mål till för att passera Landskrona, som just besegrat Holmsund med 3-1. (Halmia var redan klart.) På övertid sparkade Benny Söderling in 2-0. AIK var åter i allsvenskan på ett måls bättre målskillnad än Landskrona. Målet rankas som AIK:s viktigaste genom tiderna. Benny Söderling blev ”Benny Guldfot” på kuppen! ”Moggli”:s roll i sammanhanget? Jo, han var tränare och vågade satsa på Benny i slutspurten. Hildng ”Moggli” Gustafsson avled 1999, 85 år gammal.

 

Claes G Bengtsson

 

Nyheter från våra lag
P06:2, 18/01 07:38 
P06:2, 17/01 17:21 
Reymers Vårcup 2022, 09/12 14:17 
P06:2, 08/12 09:18 
P06:2, 30/11 07:34 
P06:2, 26/11 08:18