SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Reymersholms IK
Fotboll

Föreningscertifikat


Stockholmsfotbollens verksamhet ska följa Fotbollens spela, lek och lär som är fotbollens riktlinjer och ledstjärnor. En av grundförutsättningarna för ungdomsfotbollens utveckling är att skapa en sund miljö där alla får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. Där vi tar hänsyn till individens behov och ge möjlighet till utveckling i den takt som passar var och ens fysiska, psykiska och sociala förutsättningar.

 

För att uppmärksamma det som står i Fotbollens spela, lek och lär och för att förbund och föreningar gemensamt ska ta ansvar för att följa riktlinjer och ledstjärnor är det en förutsättning att varje förening förbinder sig att säkerställa att all verksamhet de bedriver utgår från föreningscertifikatets fyra riktlinjer.

 

Enligt beslut på StFF årsmöte 2010 ska Föreningscertifikatet, senast den 1 april varje år, vara underskrivet och inskickat till förbundet för att föreningens lag ska få delta i S:t Eriks-cupen.

Genom detta föreningscertifikat förbinder sig Reymersholms IK att bedriva sin S:t Eriks-cupsverksamhet i enlighet med följande:

  • Fotbollens Spela, Lek och Lär och dess riktlinjer.
  • Föreningens lag i S:t Eriks-cupen skall följa Stockholmsfotbollens ”Spel- och Startgaranti”.
  • Föreningens ledare, spelare och föräldrar skall känna till och följa Nolltolerans samt övriga tävlingsregler/bestämmelser inom fotbollen.
  • Föreningen förbinder sig att inte värva spelare från andra föreningar till och med 14 års ålder (Fram tom den 31 oktober det år spelaren fyller 14 år).    

1. Fotbollens Spela, Lek och Lär

Riktlinjer för barn-och ungdomsfotbollen

Barn och ungdomsfotboll ska:

  •  ta hänsyn till individens behov och ge möjlighet till utveckling i den takt som passar var och ens fysiska, psykiska och sociala    förutsättningar
  •  skapa en positiv och sund miljö där alla får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse
  •  ge alla möjligheten till långsiktig, målinriktad utbildning under socialt trygga former
  •  se matchen som ett inlärningstillfälle och motverka toppning och utslagning
  •  lära barn och ungdomar ett etiskt och moraliskt förhållningssätt och fair play.
  •  erbjuda en allsidig fotbollsträning

2. Spel- och startgaranti

Se matchen som ett inlärningstillfälle och motverka toppning och utslagning.

 

För att följa Fotbollens spela, lek och lär och på bästa sätt utveckla fotbollsspelare är spel- och startgaranti för alla spelare en självklarhet.

 

Matchen ska utgå från barnens behov och perspektiv och är en del av pelarnas fotbollsutbildning. Det är ett inlärningstillfälle och en möjlighet att få träna sina färdigheter i skarpt läge. Därför ska alla spelare få spela matcher. Då får vi också spelarna att känna sig utvalda, sedda och kompetenta.

 

Spelgaranti innebär att alla spelare som är kallade till match även spelar i matchen. Samt att speltiden för varje spelare uppgår till minst en halvlek.

 

Startgaranti innebär att alla spelare regelbundet under året ska få spela från start.

 

För att kunna genomföra en start- och spelgaranti vill StFF rekommendera följande:
I 5-mannafotbollen bör vi låta det vara fritt med antal avbytare, men rekommendera att begränsa antal avbytare till 4, så att alla garanteras att spela minst en halvlek.

För att hjälpa ledarna att underlätta spelarbyten för de äldre spelarna rekommenderas att antal avbytare för 7- och 9-mannaspel bör vara 3 avbytare och för 11-mannaspel fortsätta med max 5 avbytare.

 

3. Nolltolerans

Lär barn ett etiskt och moraliskt förhållningssätt samt fostratillrent spel.

 

Det ska vara roligt att spela match. Det blir det om vi skapar sunda miljöer och bra stämning på och runt våra matcher.

 

Därför har vi inom Stockholmsfotbollen Nolltolerans mot svordomar eller om man skriker ut könsord eller andra kränkande ord. Det samma gäller för hot mot medspelare, motspelare, domare och publik.

 

Nolltolerans innebär att regelboken skall följas strikt och avvikelser bestraffas med grov utvisning eller automatiskt minst en matchavstängning för spelaren samt att en anmälan lämnas till Disciplinkommittén för handläggning.

 

Första året som Nolltolerans tillämpades var 2006, då behandlade Disciplinkommittén 750 ärenden. 2014 behandlades 568 ärenden vilket är en kraftig ökning från 2012 då antalet var 460.

 

4. Värvningspolicy

Ge ungdomar möjlighet att göra en målmedveten fotbollssatsning under socialt tryggaformer.

 

Spelare ska under trygga sociala former få utveckla sina fotbollskunskaper. Därför bör barn- och ungdomars idrottande i möjligaste mån ske i närmiljön i sin moderförening. Fokus för föreningen är att utveckla sina egna spelare, inte att värva spelare från andra föreningar i unga år.

 

En värvning innebär att en företrädare för en förening aktivt tar förstahandskontakt med en spelare/spelarens vårdnadshavare i annan förening. Det vill säga påtryckningar från en företrädare för en förening i syfte att få en spelare att byta förening. Detta är att bryta mot värvningspolicyn och föreningscertifikatet.

 

Vid anmälan av värvning gör förbundsstyrelsen en utredning av ärendet.